Canal SET és la televisió local de Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental. Funcionem com a televisió comunitària, de les anomenades del tercer sector. Això vol dir que no som ni una empresa privada ni un ens públic sinó que som una associació cultural sense ànim de lucre. Funcionem gràcies a l’altruisme dels col·laboradors i a la feina dels treballadors que ens porten a fer periodisme de proximitat des de l’any 1991. Durant aquestes més de tres dècades hem apostat per una forma de comunicació que cohesiona socialment un poble escampat, sense un nucli urbà definit, però amb un ampli teixit associatiu.
Cada dilluns s’emet una nova edició del ‘SET Informa’, l’informatiu setmanal de la cadena on es repassa l’actualitat del municipi. La programació es complementa amb reportatges i programes temàtics de cuina, divulgació, cultura, curiositats, medi ambient… Alguns d’ells en col·laboració amb d’altres entitats de Santa Eulàlia de Ronçana. Durant l’any s’enregistren íntegrament alguns esdeveniments destacats com obres de teatre, debats, actes de la Festa Major, competicions esportives o els Premis Tardor. La televisió local de Santa Eulàlia també compta amb projectes d’alfabetització mediàtica amb l’Escola Ronçana, l’Escola la Sagrera, l’Institut la Vall del Tenes i la Cooperativa Apindep Ronçana. La programació de Canal SET es pot seguir a través de la TDT, per internet a www.canalset.cat o a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram.
Informar, cohesionar i educar
Informar, cohesionar i educar són els tres grans objectius de Canal SET. Informar sobre la nostra realitat més propera, sobre el que passa a Santa Eulàlia de Ronçana. Aquelles notícies que queden ben a prop i que només els mitjans locals poden explicar. Cohesionar per fer comunitat. Una comunitat en xarxa i amb l’objectiu de ser punt d’unió per al municipi. Un espai de cohesió social on ens hi puguem trobar tots. En part, gràcies a un teixit associatiu de Santa Eulàlia immens i col·laborant amb les entitats del municipi. I educar per la importància dels projectes d’alfabetització mediàtica que la cadena té en marxa i pels més més de 30 anys sent una escola per a futurs professionals de la comunicació
Des de 1991
Corria el 1991 quan una colla de gent de Santa Eulàlia de Ronçana començava un projecte engrescador i nou: fer televisió local. Hi havia més il·lusió que professionalitat, més ganes que mitjans però, malgrat això, la iniciativa va tirar endavant. En part, gràcies a l’impuls de l’Ajuntament, que va col·laborar decisivament en l’adquisició del material i en la cessió de l’edifici de l’antic dispensari de La Sagrera, adequat com a plató i realització. L’antena i l’emissor es va situar a Lliçà d’Amunt. El consistori lliçanenc també va cedir uns terrenys a Ca l’Artigas. D’aquesta manera, naixia Canal SET. Amb tot, el projecte ja tenia algunes bases. Feia uns anys, que un grup de persones es dedicava a enregistrar en vídeo els actes més importants del poble i a fer-ne un arxiu.
Apareixia una nova televisió local a Catalunya, una televisió modesta en mitjans i en àmbit d’influència. Era quan, a principi dels anys 90, la fórmula de la televisió local al nostre país prenia forma. Sorgien noves televisions arreu del territori, bona part en condicions similars a la nostra. A Santa Eulàlia, la creació d’una televisió local, que ja des des de l’inici feia els informatius en directe, va suposar un esdeveniment. Sobre tot en una població que superava, de poc, els 4.000 habitants (ara 7.500). La proximitat dels continguts va fer que entrés ràpidament a les llars. De fet, aquest era l’objectiu que es perseguia: arribar a la gent. Es tractava, i es tracta, de donar a conèixer el que passa al carrer del davant, crear un estret vincle de relació entre el mitjà i la persona. Canal SET esdevenia el mitjà de referència del municipi.
De les cintes a la web a la carta
De 1991 fins a dia d’avui. Dels espais propis, a compartir continguts amb la Xarxa de Televisions locals. Dels editatges en vídeo, als ordinadors. De les càmeres amb cita a les càmeres amb targeta de memòria. De les grans cintes VHS, a les petites DV i ara als discs durs. Dels trípodes enormes, als trípodes lleugers. De les taules de so analògiques a les taules de so digitals. De llegir les entradetes amb paper a fer-ho amb teleprompter.
I no ens podem oblidar dels moments de crisi. Aquelles situacions que han fer perillar Canal SET però que un cop superades han servit per aprendre la lliçó. La primera va ser l’any 1992, pocs mesos després de la primera emissió. La Generalitat de Catalunya va sol·licitar el cessament d’emissions durant els mesos d’estiu per la celebració dels Jocs Olímpics. Però si hi ha una crisi que ha estat apunt d’acabar amb la televisió de Santa Eulàlia és l’arribada de la Televisió Digital Terrestre. L’any 2007 moltes televisions locals desapareixien donant pas a consorcis comarcals. Canal SET va superar aquesta etapa seguint emetent per televisió, encarant les emissions en digital, digitalitzant l’arxiu i estrenant un servei online de televisió a la carta.
La gran joia: l’arxiu
Santa Eulàlia de Ronçana té el privilegi de tenir enregistrar tot el que ha passat al municipi des de principis dels anys noranta. Una joia d’arxiu municipal en imatges que permeten veure com ha evolucionat Santa Eulàlia al llarg del darrers 30 anys. Aquest arxiu inclou importants successos com l’atemptat d’ETA a Lliçà d’Amunt el 1992, els incendis que van cremar bona part dels Cingles de Bertí, les riuades de 1994 que van afectar tota la Vall del Tenes, el temporal de ventades del desembre de 2014, l’ingrés a presó de l’exgerent de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, les manifestacions en contra del Quart Cinturó, les visites dels presidents de la Generalitat al municipi, les festes, les tradicions de Santa Eulàlia i cadascuna de les eleccions municipals que s’han produït des de 1991. O més recentment, l’històric referèndum de l’1 d’octubre i la pandèmia de la Covid-19.